Imagine

Hierdie was my toespraak, as motiveringsspreker by ‘n damesoggend.

Ek skaaf en skuur ‘n bietjie aan hom, om beter op papier te pas.    

Die tema Imagine het ‘n duisend liggies in my kop laat aangaan.  Wat ‘n wonderlike onderwerp?

In my soeke na iets om met julle te deel, het ek op hierdie twee aanhalings afgekom, wat my nogal laat dink het; 

Albert Einstein het gese: “Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination is endless.” 

En Mark Twain het gese: “You can’t depend on your eyes when your imagination is out of focus.” 

Hoe wonderlik is die mens se verbeelding nie?  Om iets wat jy nog nooit gesien of aan geraak het nie, te kan uitbeeld as ‘n prentjie in jou brein.  Kindertjies skep hul eie wonder-wêreld en soms, na ‘n traumatise geval, is dit ook iemand se verbeelding, wat hul help om te survive.  Hul skep hierdie plek, amper soos ‘n veilige hawe, in hulle koppe en wanneer angs of benoudheid dreig om hulle te oorval, dan escape hulle, na hierdie wonder wereld.  Vreemd, maar dis al oor en oor bewys, dat dit in sekere gevalle werk.

‘n Honderd stellings oor Imagine kom by my op. . .  

Imagine, ons was almal dieselfde

Imagine, ons kon in die toekoms sien

Imagine, all the people lived in peace, soos John Lennon in sy song sê 

Imagine, dit het net altyd goed gegaan met jou

Dis nie net vir my belangrik om by die tema in te pas-, of om ‘n storie met julle te deel nie, ek wil jul graag met iets bedien wat gewig dra, iets opbouends wat vatplek in jou gedagtes en hart kry. 

En die stelling van imagine wat ek hier wil vaspen is: 

IMAGINE, ons kon nie kies nie?

Ek dink hierdie is ‘n stelling, wat soveel krag dra, amper te groot om te begryp. . . Want wat sal die impak wees?  As ons nie kan kies nie.  

Ons leef in ‘n tyd van moord en roof, korrupsie en geweld, ons lees van aanranding, verkragting, kindertjies wat weggegooi word.  En dan dink ek so by myself, êrens moet iemand mos agter dit sit.  Erens het iemand ‘n besluit geneem om iemand anders se lewe te neem, êrens het iemand besluit om ‘n onskuldige kindjie leed aan te doen, êrens het ‘n man besluit om sy hand vir sy vrou te lig, êrens het iemand besluit om dwelms te gebruik. . . Erens het iemand verkeerd gekies!!!!  Dit wat verkeerd loop in hierdie wêreld, het begin by een persoon se verkeerde of slegte besluit. 

Ek het al gehoor dat iemand eendag sê, die grootste fout wat God gemaak het (en moet my nie verkeerd verstaan nie, God kan nie foute maak nie, maar sê nou maar), dan sou dit seker wees, om mense die ability te gee, om te kan kies.  Maar as ons nie kon kies nie, dan sou ons ook nie KON KIES, om Hom te volg en te dien nie.  En dit is juis hier, waar God wil hê, ons moet ‘n keuse hê, of ons Sy liefde gaan aanvaar, of nie.  En as God die mag van keuses by ons wegneem, dan gaan Hy teen Homself, en God gaan nooit teen Homself nie.  Hy sal nooit iets gee en dit dan weer wegvat nie.;  Want in Sy woord staan geskryf, dat Hy vandag, gister, en more dieselfde is.  GOD VERANDER NIE.  So liewe Vriendin, as jy God blameer vir iets wat skeef geloop het in jou lewe, miskien het jy ‘n kindjie aan die dood moes afstaan, of ‘n familie aan selfmoord verloor, miskien kom jy uit ‘n abusive verhouding, dan wil ek vir jou sê, NIKS wat sleg is kom van God af nie.  Hy het net goeie planne vir jou en vir my.  Dit staan so geskryf in Jer 29:11.

Kan ek maar ‘n amen hierop kry?

Dis okay om seer te hê, almal gaan sometime in hul lewe deur trauma. . . maar hoe jy dit hanteer, bly ‘n keuse.  Dis belangrik om riglyne in plek te stel, om sodoende gesonde besluite te neem.  Al is dit soms moeilik.

Dit is so, daar gebeur dikwels dinge in ons lewens waaroor ons geen beheer het nie, waarin ons nie ‘n keuse gehad het nie.  Kinders onder die ouderdom van 18 word as minderjariges gesien en hul moet eintlik nog inval onder hul ouers se besluite.  As jou pa sê jy is voor 10uur by die huis, dan is dit die reël en jy moet daarby inval, jyt nie ‘n keuse nie.  As jou ouers sê, julle gaan nie nou daardie nuwe selfoon koop nie, dan is dit so.  Dis nie jou besluit nie en jy kan nie kies nie.  Maar tog is daar ook goed waaroor ons wel beheer het, selfs as kind.  Elke mens het keuses. En om te kies tussen reg en verkeerd is nie die enigste keuses wat belangrik is nie, soms moet jy ook ‘n besluit neem, oor wat reg is vir JOU.   En omdat ons elkeen uniek is, is dit wat reg is vir jou en dit wat reg is vir my nie noodwendig dieselfde nie.  Ons het nie dieselfde persoonlikhede nie, ons doen nie dieselfde werk nie, ons het nie dieselfde geskiedenis of agtergrond nie, ons is nie met dieselfde man getroud nie, en my twee 3 kinders is nie soos joune nie.  Hierdie dinge is alles faktore wat jou as mens vorm en jou sitsuasie uniek maak. Maar as jy gekies het om Jesus Christus te volg, wat die heel belangrikste besluit is, wat jy ooit sal moet maak, dan kom maak dit tog die speelveld tussen ons effe gelyk, want dan is dit wys om jou besluite te snoei volgends goeie christelike beginsels en waardes. 

Imagine dit het net altyd goed gegaan.  Imagine, ons lewens het geen hic-ups, drama of trauma gehad nie.  Dit klink dalk lekker, maar ons sou mense gewees het, sonder diepte.  Want dis juis deur krissese wanneer ons groei. 
Elke liewe love song wat jy op die radio hoor, is die produk van iemand se stukkende hart, iemand se hartseer storie. Een van die beraders wat saam met my by die Krisis Sentrum werk, sê altyd. . . Never curse your crisis.  Want dit is ‘n geleentheid om te groei.  Maar te midde van jou krisis sien jy nie noodwendig die silwer randjie nie.  Jy kan nie indink hoe enige iets positiefs daaruit kan voortspruit nie, dis so belangrik om jouself dan te skaar by mense wat jou sal help om die lig te sien, en om stil te raak, sodat jy God se stem sal hoor, dat Hy jou geestelike oë kan oopmaak en jy Sy plan kan insien.  NIKS wat sleg is kom van God af nie, maar HY laat alles ten goede uitwerk, vir die wat Hom liefhet.  Romeine 8.  Mense hou daarvan om te sê, Tyd genees alles!  Maar tyd is net ‘n wyse wat tiek. Tyd doen niks.  Dit is JOU keuse wat jy met hierdie tyd gaan doen, wat ‘n verskil maak.   In Spreuke 11:28 sê God ook, wie reg doen, floreer soos groenblare aan ‘n boom. 

Iets wat ook ‘n defnitiewe invloed het op ons besluite, is waarde.  Wat dink jy van jouself?  Dalk hoor jy gereeld by iemand dat jy ‘n niks-werd is nie, dat jy sleg is en niks reg kan doen nie.  Dalk sê iemand dit nie noodwendig vir jou nie, maar die manier waarop hulle jou behandel, laat jou glo dat jy niks werd is nie. . . Waaraan meet jy jou waarde? Bepaal jy jou waarde, aan dit wat mense van jou sê en dink?    Dan is dit dalk nodig dat jy hoor:  As jy maar net ‘n stukkie van God se liefde vir jou kan begin verstaan, sal jy nooit weer op jouself neerkyk nie.  Sal die aanslae van mense wat jou afbreek, nie aan jou vatplek kry nie. Mense wat glo dat hul niks werd is nie, dink dikwels dat hul die suffering en vernedering of hartseer verdien. 

Spreuke 31:10 sê ‘n goeie vrou is meer werd as edelstene.  1 Johannes 3 – Wat ‘n groot liefde het die Vader aan ons bewys, dat Hy ons Sy kinders noem.   Hy noem jou ook, die appel van Sy oog.   

Wanneer laas het jy vir jouself in die spieel gekyk en vir daardie vrou gesê, ek is lief vir jou!  En dit bedoel?  Regardless die paar ekstra rolletjies of plooie.  Regardless, ‘n paar verkeerde besluite, ‘n hartseer verlede, of ‘n gevoel van verwerping. . . Of kyk jy na jouself met verwyte?  Dalk het daar iets in jou lewe gebeur wat jou vrede en vreugde kom steel het, iets waaroor jy dalk glad nie beheer gehad het nie.  Iets wat jy nie kon kies nie.  En die gevolg is dalk dat jy waardeloos begin voel het.

Die besluit om hierdie dinge dan agter jou te sit, en vir ewig te begrawe, is ‘n tipiese besluit wat jy vir jouself moet maak.  Jy moet dit vir jouself wil doen, omdat jy waardevol is en omdat jy dit verdien om te floreer, soos die groenblare aan ‘n boom.  Soms kyk ons vrouens mos na ander vroue en ons wens ons was meer soos hulle.  Daai vriendin wat so deur die lewe dans, sy is altyd opgeruimd, sy is sterk en selfversekerd.  Sy is soos ‘n blom wat altyd na die son gedraai is.

Sal jy my glo as ek vir jou sê, jyt alles in jou, om ook selfversekerd, opgeruimd en sterk te wees.  In jou eie reg.  Dit begin by SELF LOVE !!! Wat van dit wat jy al alles in jou lewe oorkom het? Wat van ‘n bietjie trots en ‘n klop op die skouer vir dit wat jy al bereik het.  Ons moet leer om in onsself te invest.  En dit mag dalk soos ‘n cliché klink, maar daar is net een jy, en jou uniekheid is juis wat jou laat uitstaan bo ander.   Ek glo ons doel op aarde is om in liefde met onsself, ons Skepper en met ander mense om te gaan.  Ons hoor gereeld, dat mense sê, ‘Moet dit nie op jouself uitspreek nie’  Hulle praat natuurlik van iets negatief.  En hoekom?  Hoekom sal iemand vir iemand anders sê, om nie iets negatiefs oor jouself uit te spreek nie?  Omdat daar krag lê in woorde.  Daar word ook gesê, You are what you eat.  En net so, reflekteer ons uitkyk op die lewe, dit wat ons dink.  Voed jouself met positiewe, opbouende woorde.  Die verhouding tussen jou gedagtes en jou onderbewussyn is soos ‘n kind-ouer verhouding.  Ons spoor ons kinders aan, om goed te doen, en dan prys ons hulle as hulle dit reggekry het. Ons troos hulle, as hul gefaal het. Ons leer hulle van opstaan en weer probeer.   So is die link tussen ons gedagtes en ons onderbewussyn.  Jy dink positiewe gedagtes, spreek dit op jouself uit en dit word soos ‘n spons opgeneem in jou onderbewussyn.   Joyce Meyers het ‘n boek geskryf met die titel, Battlefield of the mind, en daarin praat sy ook oor die krag van positiewe denke. 

Stick jouself vir ‘n koppie koffie, ‘n sappie of ‘n glas wyn.  Spandeer ‘n uur, net met jouself.  Stryk die plooie in jou gemoed uit. Spreek iets mooi oor jouself uit, en soek vir die silwer randjie. 

Draai jou gesig na die son. . .

Gebreekte goed, is nie weggooi goed nie.  Dis net iets wat wag om in ‘n tweede gedaante tot reg te kom.  

4 thoughts on “Imagine

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s